Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 239 571 bloog闚 | losowy blog | inne blogi | zaloguj si | za堯 bloga
Kana ATOM Kana RSS
Kategorie

Zdj璚ia w galeriach.


Materia造 廝鏚這we

czwartek, 01 grudnia 2011 14:36

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Forum

czwartek, 01 grudnia 2011 14:52

Z uwagi, 瞠 pad造 ju wszystkie argumenty prosimy Panów Ziomusia i Obserwatora 3000 o nie kontynuowanie polemiki.

安. Miko豉j mo瞠 przynie嗆 rózg... : )

P.S. Temat Fauna Gr您iowej czeka na Pana Obserwatora 3000 a temat Flora Gr您iowej na Pana  Ziomusia...


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Forum

wtorek, 06 grudnia 2011 19:44

Nie chcemy zbytnio ingerowa w wypowiedzi Go軼i...

Prawdziwa cnota krytyki si nie boi...

Niezale積ie od intencji, pad這 istotne pytanie dlaczego cmentarz tak wygl康a, na które ka盥y musi sobie odpowiedzie sam...

Blog powsta mi璠zy innymi po to aby to zmieni. Dlatego z rado軼i przyjeli鄉y zmiany jakie zasz造 na cmentarzu. Jeste鄉y wdzi璚zni Wszystkim którzy si do tego przyczynili.

Mamy nadziej, 瞠 przemiany na lepsze w Gr您iowej b璠 kontynuowane.

Je瞠li blog mo瞠 w czym pomóc - to jest do dyspozycji.

Niektórym mo瞠 nie odpowiada nasze spojrzenie na histori, ale przecie nie musimy we wszystkim si zgadza...

Dzi瘯i Tobie Czytelniku blog mo瞠 by lepszy, wystarczy tylko troch chcie i do這篡 swoj cegie趾...

Mo積a te CO zrobi dla Gr您iowej, propozycje s na blogu. W豉sna inicjatywa jeszcze bardziej mile widziana...

Pozdrawiamy graziowawiar


 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Materia造 廝鏚這we

wtorek, 20 grudnia 2011 16:44

Pierogi z kasz gryczan

Pierogi z kasz gryczan

Produkt wpisany na list produktów tradycyjnych

w dniu29.08.2007
kategoriaGotowe dania i potrawy
województwo pomorskie

Wygl康:

Pierogi o bia貫j g豉dkiej skórce, wewn徠rz be穎wo-br您owe; nadzienie z widocznymi ziarenkami kaszy.

Kszta速:

Pó這kr庵造 z falbank.

Wielko嗆:

字ednica pó這kr璕u – 5cm; wielko嗆 falbanki – 1 cm.

Konsystencja:

Konsystencja sta豉, ciasto delikatne, nadzienie kremowe z wyczuwalnymi ziarenkami kaszy.

Smak i zapach:

Typowy dla pierogów z mi瘰em i kasz gryczan – nadzienie lekko s這ne, smak wzbogaca dodatek cebuli.

Barwa (zewn皻rzna i na przekroju) :

Na zewn徠rz bia豉; nadzienie be穎wo-br您owe z widocznymi ziarenkami kaszy.

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:

Pierogi to jedna z tych potraw, która wywodz帷 si przypuszczalnie z dawnej kuchni s這wia雟kiej, ludowej – zdoby豉 ogromn i trwa陰 popularno嗆 w kuchni polskiej, zarówno wiejskiej, jak i miejskiej (M. Lemnis, H. Vitry, 1979 rok). Panuj帷e powszechnie przekonanie – zarówno w鈔ód Polaków, jak i cudzoziemców – 瞠 pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej, nie jest to do ko鎍a prawd. Ojczyzn pierogów s bowiem Chiny. Do Europy, konkretnie do W這ch, zosta造 przywiezione przez Marco Polo. Do Polski chi雟ki pomys – gównie gotowania, rzadziej pieczenia lub sma瞠nia kawa趾ów ciasta makaronowego, nape軟ionego najrozmaitszymi farszami – dotar w XIII wieku dzi瘯i biskupowi Jackowi Odrow捫owi, który zachwyci si smakiem pierogów podczas pobytu w Kijowie. Do dzi w Chinach panuje zwyczaj witania Nowego Roku talerzem pierogów (Jiao ze). Te ze s這dkim nadzieniem przynosz lekkie 篡cie, a te z orzechami – obfity rok. S這wo „pierogi” zadomowi這 si w polszczy幡ie dopiero w XVII wieku. Wed逝g s這wnika Aleksandra Brücknera to jedyna u nas pozosta這嗆 z pras這wia雟kiego s這wa pir, oznaczaj帷ego biesiad oraz bardziej specyficznie – nazw ciasta obrz璠owego, poniewa dawniej pierogi pieczono tylko z okazji 鈍i徠. Ka盥e 鈍i皻o mia這 swój ró積i帷y si nie tylko kszta速em, ale i farszem pieróg. Receptura pierogów z kasz gryczan pochodzi z XIX wieku z terenu Bieszczad, na którym to zamieszkiwa豉 rodzina przygotowuj帷a t potraw do dzisiaj. Na pograniczu z Ukrain we wsi Gr您iowa rodzina ta prowadzi豉 gospodarstwo rolne do 1947 roku. W鈔ód upraw znajdowa豉 si gryka, co wi您a這 si z wyst瘼uj帷 na Podkarpaciu nisk bonitacj gleb – IV, V klasy. Ziarna pszenicy me陶o si na domowych 瘸rnach, a gryk przerabiano w pobliskiej kaszarni. M篹czy幡i w tamtych stronach zajmowali si kowalstwem i uprawiali my郵istwo. W 1947 roku mieszka鎍y zostali wysiedleni na Ziemie Zachodnie i osiedlili si w województwie gda雟kim, obecnie pomorskim. Wielopokoleniowa rodzina przekazywa豉 swe tradycje kolejnym jej cz這nkom. Pierogi z kasz gryczan podawano na uroczysto軼iach rodzinnych i w czasie 鈍i徠. Od lat s one specjalno軼i kulinarn osób wywodz帷ych si z tamtych stron. Niegdy pierogi przyrz康za這 starsze pokolenie, a teraz przygotowuje je m這dsze, poniewa s one niezwykle smaczne i zdrowe. Pierogi nale膨 do potraw tanich, 豉twych do przyrz康zania, po篡wnych i bardzo smacznych. Mo積a je podawa bezpo鈔ednio po ugotowaniu lub ostudzone przysma篡. W obu wersjach s pyszne, dlatego te przyrz康za si je w wi瘯szej ilo軼i, podaj帷 na obiad 鈍ie穎 ugotowane, na kolacj za odsma瘸ne (M. Lemnis, H. Vitry, op. cit.). Pierogi mo積a podawa na ró積e okazje, s bardzo zdrowe, niedrogie i nie wywo逝j 瘸dnych alergii. Mo積a je serwowa do czystych zup, czerwonego wytrawnego wina, piwa lub herbaty. Wy鄉ienicie smakuj z przystawkami: zasma瘸n kiszon kapust lub surówkami. Pierogi z kasz gryczan od pocz徠ku do ko鎍a s wykonywane r璚znie wed逝g tradycyjnego przepisu z 1979 roku: Pierogi z kasz gryczan. Jest to autentycznie ludowa wersja pierogów, godna uwagi i bardzo smaczna. 1 szklank kaszy gryczanej wypiec na sypko, doda drobno posiekan 1 cebul usma穎n na rumiano w smalcu lub ma郵e (6 dkg t逝szczu), posoli i popieprzy do smaku. Do nadzienia mo積a doda 10 dkg przetartego przez druciane sitko bia貫go sera. Pierogi z kasz gryczan podaje si polane mas貫m lub s這nin ze skwarkami oraz kwa郾 鄉ietan (M. Lemnis, H. Vitry, op. cit.).


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Zdj璚ia w galeriach.


鈔oda, 26 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  104 761  

Kalendarz

« grudzie »
pn wt cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

O moim bloogu

Historia miejscowo軼i Gr您iowa nad Wiarem

G這suj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukan fraz i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz sw鎩 adres e-mail aby otrzymywa info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 104761

Lubi to

Wi璚ej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl